dilluns, 15 de desembre del 2008

Noct-Orientation 2008, una nova experiència nocturna

El passat dia 13 de desembre va disputar-se una nova edició de la Noct-Orientation Silvanight 2008 a la vila nord-francesa d'Antony, un raid-orientació per equips de 4 persones, que té com a màximes dificultats la distància, al voltant de 60 km, i la foscor de la nit.

A última hora del dijous vaig rebre una trucada, el meu missatge al forum de la cursa havia servit i un equip buscava un corredor per poder competir, jo vaig ser el quart corredor de l'equip SVA Évry Aventure, juntament amb en Christophe, l'Olivier i en Yann. El dia de la cursa, els vaig conéixer per primera vegada, va resultar que jo era l'expert orientador de l'equip i que em tocava orientar durant tota la cursa, així no m'adormiria!!!

A les 18:30 un autobus va transportar a tots els corredors des de l'estadi d'Antony fins al lloc de la sortida, en aquell moment secret, que va resultar ser el club hípic de Vaucresson, on dies enrera hi havia corregut una régional. A la sortida 16 equips utlimaven el funcionament dels frontals i passavem la fred com podiem, saltant, corrent,... A les 20:00 sortida en massa, un trail balissat de 1.2 km fins arribar a la sortida real, recollir el mapa, el de Foret Dominiale de Fausses Reposes però sense controls, l'agafa amb en Yann que, juntament amb en Christophe marquen els punts de control i m'el passen, ara em toca a mi, recorregut score, escullo atacar la primera i correm cap alla, clavada, la segona, a l'angle d'una rasa, arribem a l'angle i res de res, buscant buscant, fita mal marcada en el mapa, la resituem i la clavem, tercera en una valla, on me l'han marcat no hi ha cap valla, però insisteixen que és allà, hi anem i res, fita mal marcada, i a la següent igual... parem i resituem totes les balisses, a veure si ara la cosa surt millor, i així és, recorregut sense problemes, però el temps se'ns tira a sobre per entrar al tall horari del P01, però arribem al poble de le Martinière amb un coixí de 3 minuts.

Per la segona secció ens donen un mapa cartogràfic IGN, només hem de picar una balisa i arribar al P02, però només 15 minuts per fer-ho i aconseguim arribar just a temps al tall horari, em sembla que ens van sobrar 35 segons, uuufff!!

Secció 3, mapa IOF de nou de Chene dens Missions, a escala 1/15000 en A4 super extens, complicadíssim veure els mil camins que hi ha enmig de la nit, però es fa el que es pot i la cosa surt prou bé, només un petit error al haver de passar per un pas obligat sota l'autopista que no veig a l'hora d'escullir el recorregut, però que es rectifica ràpid, continuem, problemes a la sisena fita, ja que ens trobem amb una zona amb molt treball forestal i el mapa no està actualitzat, perdem les referències però resolem el problema. En Yann porta el control dels talls, falten 30 minuts per entrar al P04 i encara queda un bon tros, decidim retallar i deixar unes quantes fites per arribar a temps, l'Olivier comença a anar tocat físicament, entre tots l'ajudem a arribar i arribem a Viroflay (P03) just a temps altra cop, però ara amb 5 balisses sense haver marcat.

Nova secció i nou mapa, IGN cartogràfic des de Viroflay fins a Porchefontaine per el Bois du Pont Colbert, 3 balisses, de les que en deixem 2 perque l'Olivier recuperi una miqueta i podem fer la secció caminant, el resultat bo, arribem a Porchefontaine (P04) dins el temps i amb un estat físic millor.

La secció 4, causa estralls sense saber-ho, és la combinació de 2 mapes, un IOF de Bois des Gonards i un IGN del Bois de l'Homme Mort (i tant mort), arribem al final del primer mapa pensant que el P05 està al acabar, sense consultar el mapa IGN, just a temps, i resulta que el P05 estava encara a uns 8 km, igual que nosaltres, un grapat d'equips comencem a córrer desesperats a les 4 del matí per una carretera asfaltada, passant els punts de control que hi ha al voltant, que ens portarà fins al P05 fins al poble de Bievres. Els pocs noctàmvuls que circulen a aquestes hores per la carretera queden bastant sorpresos de veure una imatge tant bonica com aquella, una llarga fila de frontals movent-se enmig de la nit, els hi alegrem el viatge. Com ja era d'esperar, no arribem al tall horari de la P05, per tant estem penalitzats amb temps però podem entrar a la següent secció.

De nou mapa IOF del Bois de Verrières, bosc completament blanc, amb una boira super-espessa a altes hores de la matinada que en prou feines et deixa contar els caminets que queden a banda i banda, una orientació molt tècnica que obliga a posar els 5 sentits en el mapa, me n'adono que amb el frontal apagat les coses es veuen més clares, ja que la llum no és reflexada per la boira, aconsello a tots apagar-los i només l'obro jo de tant en tant per consultar el mapa, ens anem trobant equips que es sorprenen de veure'ns sense frontal, però s'afegeixen a la moda, la secció es converteix en tètrica, boira, foscor, bosc i grupets de senglars humans saltant entre les branques caigudes dels arbres, realment, era fantasmagòric... però un espectacle!! Arribem al P06 passant per un lloc que en diuen la taula dels druides, un monument megalític sobre un turó i un prat verd immens a davant, resulta que en el bosc a més hi havia hagut bruixes? sort que no me n'havia enterat abans, sinó em cago de por!!!

P06 a l'entrada del poble d'Antony de nou, i això vol dir, última secció de la cursa, una orientació mig urbana, mig forestal per un parc verd ràpida que no permet errades, es pot guanyar temps i decidim sortir a tope, avancem alguns equips, però no sabem si ens porten molta avantatge, poca, o ens van per darrera, i mai ho sabrem...

Després de prop de 10 hores corrent, arribem a l'estadi d'Antony a les 5:45 del matí, el GPS d'en Yann indica que hem corregut 56 km!! uuufffff, noto molt dolor els peus, han estat 10 hores en remull amb fang i humitat, quan arribo la dutxa, l'espectacle és sorprenent, els meus peus són completament blancs, però no són els únics, la majoria els teu igual de xungos que jo!! Després d'una excelent dutxa calenta, bé una exquisita sopa calenta amb formatge brie típicament francès, a la classificació, hem acabat sisens!!! tots més que contents i jo més per haver trobat un equip amb tant bon feeling com aquest.

A les 7 agafo el tren de tronar a casa, i a les 8 em poso a dormir, quines hores!!